Vrijeme je da ‘tić napusti gnijezdo!

Lijeno nedjeljno jutro prekinula je telefonska zvonjava. Još nisam uspjela reći ni ono „halo“, a tužni glas je rekao “Znaš, Marko je otišao prvi put sam na ljetovanje“. Inače Marko je dvanaestogodišnji sin naše prijateljice Jasne. „Kako će on bez mene?!?“.

Zapravo rečenica je trebala glasiti „Kako ću ja bez njega?!?“   I stvarno se čovjek ne može ne upitati, što to nas roditelje tjera da svojoj djeci organiziramo ljetovanja/ zimovanja, a onda tugujemo za njima kada tamo napokon i odu. Kako će oni sami? Veći dio djece će se lako snaći i bez roditelja. Možda neće sve biti savršeno, ali biti će dobro.  

Sretni su roditelji koji svoju djecu mogu ponekad ostaviti preko noći kod baka i djedova,to je prvi korak prema osamostaljenju. Danas već i vrtići u nekim hrvatskim gradovima organiziraju višednevne izlete čiji je cilj upravo osamostaljenje. Tko je to preskočio u vrtiću, ima priliku u osnovnoj školi u tzv. školi u prirodi.  

Zemlje zapada imaju drugačiju kulturu od nas što se tiče ranog osamostaljivanja djece. Naravno, potaknuto i ekonomskim prilikama. Preferira se da dijete dio praznika provodi u organiziranim dječjim ljetnim/zimskim kampovima, fakultetsko obrazovanje je uglavnom izvan mjesta stanovanja. Ostanak u roditeljskom domu nakon završenog školovanja smatra se više minus nego plus.   Kod nas je malo drugačije, i to zbog ekonomskih (ne)mogućnosti.    

Pitanje je što je ispravno? Mi bismo rekli, ispravno je ono što je moguće. Težiti nemogućem donosi rezultate, ali ponekad nas može baciti i u depresiju. Prije puno godina čitale smo jedan zanimljiv članak o odgoju djece. Prema tom članku, na svjetskoj razini odgoj (govori se o odgoju djece u prvim godinama života) se dijeli na dvije, zapravo tri vrste: Zapadni Afrički Zapadno-afrički :)

Temelj zapadnog odgoja je veća komunikacija s djetetom, uz manji tjelesni kontakt, dok u afričkom prevladava fizički kontakt (sjetite se slika na kojima majke u zavežljaju cijelo vrijeme nose dijete sa sobom). Majke Afrike, toliko ne pričaju s djetetom.   Koji je rezultat? Dijete zapadne civilizacije, za razliku od afričkog se već s godinu dana može prepoznati u ogledalu, ali zato dijete Afrike u toj dobi vrši radnje koje njegov prijatelj sa Zapada ne bi znao.  

Koji je odgoj bolji? I jedan i drugi, zapravo oni su prilagođeni okruženju u kojima jesu i očekivanjima i potrebama podneblja. Ako imate mogućnosti poslati dijete na ljetne praznike, učinite to bez bojazni da se neće snaći bez vas. A Marko, s početka priče, se nakon što je otišao na zaslužene školske praznike nije javio mami na telefon prva dva dana, ne zato što je izgubio broj ili nije imao kune na računu, a ni zato što nije imao napunjenu bateriju, već zato što se od silne igre i zanimacije nije sjetio nazvati. I tako je to generacijama, roditelji se brinu, a djeca odrastaju.

Vrijeme je da ‘tić napusti gnijezdo!

 

Osobne financije, financijska pismenost, zaštita potrošača - testiraj svoje znanje www.hife.hr.