Tko uči vašu djecu o novcu?

Debitne kartice , kreditne kartice, štednje i posuđivanja novca – vjerojatno ste o osobnim financijama naučili iz vlastitog iskustva.

Ali u svijetu ekonomske nesigurnosti, sve većem utjecaju društvenih mreža, zapravo svih medija koji utječu na najmlađe potrošače, financijska pismenost naše djece je važnija nego ikada. Naše je pitanje, tko uči našu djecu o novcu?

Nažalost, financijska pismenost još uvijek nije predmet u našim osnovnim i srednjim školama, a u našem svakodnevnom životu postavljamo slijedeća pitanja:

  • Zadužiti se ili ne
  • Koliko košta kredit
  • Koju karticu koristiti
  • Kupiti gotovinom ili na rate
  • Kako napraviti svoj budžet
  • Štedjeti ili ne
  • Gdje štedjeti

Uglavnom financijsko znanje djeca dobivaju od svojih roditelja, zapravo stručnjaci kažu da djeca o novcu uče gledajući svoje roditelje. Ovo može biti dvosjekli mač, ako je roditelj već financijski pismen, on će svom djetetu prenjeti dobro znanje, ali ako se roditelj ne snalaze u kućnim financijama, postoji vjerojatnost da će se i djete u svojoj starijoj dobi ponašati isto kao i njegovi roditelji.  

Eudkacija djece na temu financijske pismenosti isplati se na duge staze. Prema nekim istraživanjima, djeca koja pohađaju satove na temu osobnih financija upravljaju svojim novcem bolje i onih koji se ne educiraju na ovu temu, također manje su kreditno zaduženi, te imaju veću vrijednost neto imovine (razlika između imovine i dugova: ako imate imovinu od 1.500 koju ste financirali kreditom od 500, od čega ste do sada otplatili 50, što znači da je trenutni iznos kredita 450, vrijednost neto imovine iznosi 1.050 tj. 1.500 – 450 = 1.050) u dobi od 30 – 49 godina.  

Jedan od učitelja predmeta financijska pismenost gosp. Weeks svojim učenicima na početku školske godine kaže: „Ako ne savladate predmet financijska pismenost, biti ćete žrtva“ - što znači da je financijska pismenost direktno utječe na naše živote.

 

Osobne financije, financijska pismenost, zaštita potrošača - testiraj svoje znanje www.hife.hr.