Planovi koji život znače

 Ako niste zadovoljni sa svojim upravljanjem osobnim financijama, vrijeme je za promjenu!

Prije nego što donesete odluku, napravite plan kako ćete zadanu odluku realizirati. Definirajte kontrolne točke kako bi mogli pratiti odvija li se sve prema planu. Također treba donijeti i plan B (preinaka plana A, ako nešto krene krivo).  

Što planirati? Povećanje iznosa mjesečne štednje – svjesni smo da velikom broju kućanstava dočekati plaću i pokriti osnovne troškove života predstavlja veliki izazov, s druge strane svatko bi trebao dobro razmisliti da li postoji mogućnost za racionalnijim trošenjem i povećati udio mjesečne štednje.

Stjecanje navike štednje počinje s manjim iznosima, ne treba nužno imati veliki inicijalni štedni ulog da bi krenuli štedjeti. Smanjenje potrošnje – ovo je druga strana ogledala prethodne točke. Ako mislite da više nemate gdje smanjiti potrošnju, stavite sve svoje troškove na papir to bi vam trebalo pomoći da još jednom odvagnete svoje troškove

Planiranje kućnog budžeta– mnogi ovo ne rade, princip je jednostavan. Na papir napišite sve svoje godišnje prihode, najbolje na mjesečnoj razini. Glavnina stanovništva prihode ostvaruje od plaća i mirovina, dok se troškovi uglavnom odnose na režije, sezonsku kupnju odjeće, kupnju školskih udžbenika, plaćanje rata kredita, popravak/kupnja kućanskih aparata i slično. Zašto je važno prihode i rashode staviti na papir? Na ovaj način najbolje ćete shvatiti gdje novac “curi”, koliko možete uštedjeti, ima li mjesta za nove investicije i slično.Kako početi?

Najbolje je započeti s planiranjem kućnog budžeta – tablicu možete napraviti sami. Važnost u planiranju je biti realan! Planiranje kula u pijesku ne obećava rezultat. Ako mislite da plan nećete moći realizirati sami, zamolite ukućane da vam budu podrška (oni koji će vam udijeliti packe ako se ne pridržavate zadanog plana). Ne zaboravite postaviti kontrolne točke(npr. u travnju planirani iznos štednje mora iznositi xy kuna, troškovi od siječnja do lipnja moraju se smanjiti 3,5% i slično).Što će se dogoditi ako ne realiziramo plan? Iskreno, sve ovisi o vašoj trenutnoj situaciji. Ako u prethodnim razdobljima niste uspjeli ostvariti svoje financijske odluke, naš savjet je pokušajte ponovno ove godine.

Zašto? Odgovor: „Što je opcija? Ne učiniti ništa i dobiti iste rezultate kao prethodnih godina, a možda ćete ove godine imati veću disciplinu i ostvariti zadane ciljeve“.  

 

Osobne financije, financijska pismenost, zaštita potrošača - testiraj svoje znanje www.hife.hr.

Ako okrećete novu financijsku stranicu u ovoj godini, neka i djeca imaju svoje mjesto u obiteljskom budžetu. Definirajte koja su njihova prava i obveze.