Otvorena komunikacija - osobne financije

Da jesmo (a nismo) napravili kratku anketu i pitali roditelje imaju li otvorenu komunikaciju sa svojom djecom, pretpostavljamo da bi većina odgovora bila potvrdna.

Je li to zaista tako?
Otvorena komunikacija, kao što to sam pojam govori, podrazumijeva otvoren razgovor o raznim životnim pitanjima (pa čak i onom koja počinje sa slovom s…). Mi ćemo se ipak osvrnuti na našu standardnu temu – novac i djeca.

Kako roditelji stare (tj. postaju zreliji) s jedne strane, a djeca odrastaju, otvoreni razgovori o financijskim prilikama u obitelji postaju neizbježni. Na žalost mnogi roditelji odgađaju takve razgovore jer misle da imaju vremena na pretek.
To može biti pogreška.
Za mnoge roditelje, ključno pitanje je kako i kada započeti takav razgovor. Također mnogi misle da su takvi razgovore predviđeni samo za one koji svojoj djeci planiraju ostaviti golem imetak.
No, stručnjaci kažu da bez obzira na neto vrijednosti vaše imovine (da li uopće znate kolika je neto vrijednost vaše imovine? – o tome ćemo jednom drugom prilikom), razgovori s djecom na temu novca vam mogu pomoći.

S djecom možete raspravljati o prioritetima i ciljevima koji se odnose na upravljanje novcem.

Također možete djecu upoznati i s nekim „tehničkim“ stvarima, kao što su:

Uplaćujete li životno osiguranje? Kod kojeg osiguravajućeg društva? Gdje držite policu osiguranja?
Koliko točno nekretnina imate (koje su to točno čestice, gdje se nalaze, da li je vlasništvo raščišćeno?)
Jesu li su vaše nekretnine hipotekarno opterećene?
Koliko kredita otplaćujete (iznosi kredita, na koji rok, u kojoj poslovnoj banci, gdje se nalazi ugovor o kreditu, namjena kredita, osiguranje kredita…)?
Imate li ušteđevinu (u kojoj poslovnoj banci, u “čarapi”, koji su iznosi ušteđevine, gdje vam se nalazi štedna knjižica, ugovor o oročenju…)?

Ima još tu tema na pretek o kojima možete pričati sa svojom djecom.

Razgovor na ovu temu između djece i roditelja je potvrda zrelosti obiju strana te potvrda da roditelji zaista imaju otvorenu komunikaciju sa svojom djecom.
Ovaj post završit ćemo jednim citatom: „Ostavite djeci dovoljno novca da u njima potaknete produktivnost, ali ne toliko novca da ne rade ništa“ (Steve Hartnett).

 

Osobne financije, financijska pismenost, zaštita potrošača - testiraj svoje znanje www.hife.hr.