Novac i djeca nakon razvoda

Kad među partnerima zavlada tišina, uvuče se nepremostiva hladnoća u njihove odnose i odluče raskinuti svoj odnos, ono što nikada ne smiju zaboraviti je da su zajedno stvorili djecu. Odnos prema djeci nakon razvoda, najbolji je pokazatelj njihove zrelosti i odgovornosti. Djeca su došla na ovaj svijet sa željom da imaju oba roditelja i uživaju u njihovoj ljubavi, pažnji i brizi. I kad je tome tako, neprocjenjivo je koliko mi kao roditelji od njih dobijemo povratno. Nažalost ljudske slabosti i neodgovornost, rekle bi prečesto, nas odvedu linijom manjeg otpora i odustajemo od onoga od čega nikada ne bi smjeli.

Ovom prilikom želimo reći: Svaka čast svim hrabrim i odgovornim samohranim roditeljima koji su na sebe preuzeli odgovornost za svoju djecu i sa puno truda i odricanja im nastoje pružiti ljubav i dom kakav zaslužuju! I onima koji su nakon razvoda uspjeli zadržati korektne odnose i pružiti djeci pažnju i brigu koja im je potrebna. Sigurne smo da samo samohrani roditelji znaju kako je teško kad nemaš s kim podijeliti svoje nedoumice koje ti se neminovno pojavljuju u odgoju djece, lijepe i one manje lijepe trenutke. Ali u jedno smo sigurni, njihova djeca su ponosan na njih i u njihovim očima su heroji, a ne kukavice koje su napustile obiteljski dom. Zasigurno što su djeca starija, bolje razumiju roditeljsku požrtvovnost, a posebno kad jednog dana i oni sami postanu roditelji i zasnuju svoju obitelj.

Brojna istraživanja su dokazala da djeca lakše podnose razvod roditelja u uvjetima u kojima roditelji i dalje ostaju u korektnim odnosima i zajednički vode brigu o djeci. Provodeći dovoljno vremena s njima i zajednički sudjelujući u njihovom odgoju. Ovo su rijetki slučajevi, ali zasigurno ih ima. Nakon razvoda braka u većini obitelji dolazi i do značajnih financijskih promjena. Malo je razvoda koji završe milijunskim isplatama o kojima čitamo u medijima, a nažalost više onih u kojima treba sve započeti ispočetka. Roditelj s kojim djeca ostaju živjeti sad raspolaže s manjim primanjima, veliki broj njih vodi dugotrajnu sudsku borbu za ostvarivanje prava na alimentaciju, koju možda nikada neće niti dočekati.

Mnogi kako bi sačuvali krov nad glavom moraju samostalno preuzeti otplatu kredita i da ne naborajmo dalje. Izgraditi svoju financijsku sigurnost ispočetka nije lako i zasigurno traži veliko znanje, umijeće i odvažnost.

Potrebno je uskladiti svoje potrebe sa mogućnosti i u tome će zasigurno trebati značajno revidirati svoje prioritete. Važno je da se roditelji, ukoliko su zadržali korektan odnos, dogovaraju i oko novca koji će davati djeci, da se ne desi da situacija između dva kućanstva izmakne kontroli, a novac i darovi postanu sredstvo kojim se nadoknađuje propušteno vrijeme provedeno s djetetom.

Ukoliko su primanja roditelja s kojim ostaju djeca značajno smanjena, važno je djeci na pravi način iskomunicirati nova pravila i mogućnosti. Reći djetetu „Sad me više ništa nemoj pitati jer nemamo novca“ možda i nije najsretnije rješenje, posebnoj manjoj djeci koja to mogu shvatiti kao da obitelj nema izlaza nakon razvoda. Bilo bi bolje objasniti kako će sada morati birati između nekih stvari, ali uvijek naglasiti da je ono u svakom slučaju sigurno i da se ne treba brinuti, da ste uvijek uz njega i da ga bezgranično volite.

Možda ćete trebati zamijeniti neke aktivnosti koje ste prije razvoda imali s drugima koje će biti ekonomičnije, a opet djetetu zanimljive i što je najvažnije da će s vama i dalje provoditi zajedničke trenutke.

Možda će se smanjiti broj odlazaka u kino, restorane, putovanja, ali iznajmljen film uz palačinke zasigurno će biti dobra zamjena, jer ono što je djetetu važno nije gdje je, nego s kim.

 

Osobne financije, financijska pismenost, zaštita potrošača - testiraj svoje znanje www.hife.hr.