Nema isprike! (Kyle Maynard – „No excuses“)

Za današnji tekst odabrale smo jednog mladog čovjeka koji je postao primjer snage uma i volje za kojeg smatramo da bi trebao biti uzor svim mladim ljudima i ne samo njima.

Njegovo ime je Kyle Maynard. Možda hrvatskoj javnosti malo poznato ime, ali svakako vrijedno predstavljanja.

Kyle je rođen 1986g. u Washington D.C. Maynard. Na njegovim stranicama možete pronaći puno informacija o njegovom radu (http://www.kyle-maynard.com), a mi ćemo prenijeti samo neke od njih.

Kyle je rođen bez ruku u predjelu ispod lakata i bez nogu u predjelu ispod koljena. Danas je Kyle sa nepunih 25 godina vrhunski sportaš, motivacijski govornik (na Internetu možete pronaći niz njegovih motivacijskih govora održanih u školama i na sveučilištima diljem svijeta), poduzetnik i autor knjige „No excuses“ (prijevod: Nema isprika) koja je autobiografska i koja je 2005.g. proglašena best-sellerom (New York Times). Od nedavno otvorio je i svoj prvi fitness centar u Sowanee, GA. Trenira i natječe se u power lifting-u i Brazilskom Jiu-Jitsu. Kyle je ušao u povijest postavši prvi borac s amputiranim udovima koji je ušao u kavez i borio se u Mixed Martial Arts.

Njegova čelična volja isplivala je na površinu već u dobi od 11 godina kad se odlučio baviti wrestlingom. Iako je u prve dvije godine izgubio gotovo sve mečeve – nije odustao, a rezultati su ipak uslijedili: 36 uzastopnih pobjeda, a među pobijeđenima bili su i neki bivši državni prvaci.

Bez ruku ispisuje 50 riječi u minuti, samostalno jede, piše i vozi auto uz minimalne prilagodbe. O zaokretu u svom životu piše u svojoj autobiografiji.

Od ranog djetinjstva Kyle-ova obitelj intenzivno se brinula o njemu i ulagala ogromne napore kako bi mu omogućila normalno funkcioniranje. Majka i baka redovito su ga hranile, oblačile, prenosile gdje god je trebalo. Sve je bilo tako dok jednog dana otac nije zaključio da je došlo vrijeme da se Kyle počne sam brinuti o sebi. Zatražio je od svih članova obitelji da pomalo prestaju sve raditi umjesto Kyle i da ga potaknu da počne samostalno funkcionirati u svim situacijama u kojima je to moguće.

Glavni argument koji je naveo bio je taj da će doći vrijeme kad će morati postati neovisan od obitelji i da je za njegovo dobro da se nauči samostalno funkcionirati. Otac je bio svjestan da se životne okolnosti mogu promijeniti te da nije dobro da ga dočekaju nespremnoga. Kyle je odmah shvatio što je otac očekivao od njega – da reagira i da preuzme odgovornost za svoj život.

Ova snažna poruka odredila je njegovu sudbinu. Bio je svjestan da su u njegovom životu postojale dvije opcije: jedna je bila nastaviti biti žrtva o kojoj će se drugi brinuti, a druga pokušati napraviti nešto sa sobom i svojim životom. Moramo priznati da je napravio puno i čestitati mu na tome.
Kyle u svojoj knjizi ističe kako je njegova obitelj imala jedno pravilo, koje je također značajno utjecalo na njegove rezultate i rad: „Sve što započneš to trebaš i dovršiti!“

U današnje vrijeme vrlo često čujemo da se mladi žale kako bez „veze“ ne mogu pronaći posao, dosta njih odustaje od studija prije njegovog završetka iako je obitelj izdvojila značajne novce iz ionako skromnog kućnog budžeta da bi im omogućila školovanje, ne uspijevaju se realizirati, oslanjaju se na pomoć roditelja u nekim slučajevima već i kad zasnuju svoju obitelj i počnu raditi. Sve to izaziva negodovanje roditelja. Iako nisu svi primjeri ovakvi, nažalost ima ih dosta.

Kyle je ekstreman primjer kako su roditelji pokrenuli ono najbolje u njemu ne gradeći oko njega zlatni kavez i ovisnost o njima. Dali su mu vjetar u leđa i samopouzdanje koje ga je odvelo do zvijezda u okolnostima koje su objektivno bile vrlo teške. Nisu ga tetošili i podržavali njegova ograničenja već ispred njega postavili jasne ciljeve koje je trebao sam ostvariti. Nisu donosili odluke umjesto njega, već su ga usmjerili da koristi svoju sposobnost i razmišlja svojom glavom, snažno ga ohrabrujući. Tako je počeo vjerovati u sebe i pobjeđivati životne prepreke.

Ista stvar je i s novcem. Kao roditelji možemo zaključiti da djeca i novac ne idu zajedno i da je financijska edukacija nevažna ili ipak usmjeriti dijete kako bi se razvilo u financijski odgovornu osobu koja neće ovisiti o nikome. Nije važno da li će dijete završiti fakultet ili neće, ali je važno da shvati kako se čim prije treba osamostaliti i početi zarađivati za sebe. Treba shvatititi kako su financije ozbiljna stvar koja sa sobom nosi veliku odgovornost i da roditelji nisu nepresušan izvor novca, kojem se mogu uvijek obratiti. Jer htjeli mi to priznati ili ne, kad znamo da imamo vrata koja su nam širom otvorena kad god pokucamo, lakše nam je i idemo linijom manjeg otpora, tj. ne dajemo svoj maksimum da sami napravimo više.

Motivirajućih primjera i životnih priča ljudi koji su pronašli izlaz u situacijama koje su se činile bezizlazne, kao što je Kyle-ova, u Hrvatskoj zasigurno ima mnogo. Nažalost u hrvatskim medijima o njima i njihovim životima jako se malo piše, iako bi našim mladima mogli postati uzori i primjer hrabrosti i borbe za boljim životom.

Čak kad nam se čini da ispred nas stoje brojna ograničenja, sjetimo se Kyle koji je u svojoj knjizi napisao: „Ja znam da ne postoji tako velik izazov da bi me udaljio od onoga što želim postići. Znam da uz učenje i disciplinu mogu riješiti bilo koji problem. Svjestan sam svojih ograničenja, ali to me ne sprječava da ih ne pokušavam premostiti.“

Kyle nije priča o sažalijevanju, već priča o hrabrosti, vjeri, samostalnosti i odvažnosti…


Kyle Maynard: “Nije poanta u tome što mogu napraviti, nego što želim i što ću napraviti!”

 

Osobne financije, financijska pismenost, zaštita potrošača - testiraj svoje znanje www.hife.hr.