Džeparac

Premda postoje brojne teorije, savjeti, primjeri kako raspolagati novcem, najbolje učimo raspolagati novcem onda kada ga imamo.

Ako imate mogućnost, prvi džeparac djetetu možete početi davati kada krene u školu. Visina džeparca, ovisiti će o mogućnostima roditelja, ali i o starosti djeteta (veće dijete veći iznos džeparca).

Prije nego što djetetu počnete davati džeparac, dogovorite pravila o:

  • iznosu džeparca,
  • “danu isplate” – neka uvijek to bude uvijek na isti datum/dan
  • na koje stvari se džeparac smije tj. ne smije trošiti
  • kako će se džeparac rasporediti

Džeparac se može raspodijeliti u tri kategorije:

  • potrošnja (npr. 70% mjesečnog iznosa)
  • štednja (20%)
  • donacija (10%)

Džeparac ne smije biti stvar kojom ćete ucjenjivati svoje dijete (ako ne napraviš ovo ili ono neću ti dati džeparac), ali to ne znači da se džeparac ne mora zaraditi kroz izvršavanje obveza, u školi i kući, pristojno ponašanje i dr.). U slučaju da dijete svjesno zgriješi, kazna može biti uskraćivanje džeparca. U početku, naročito ako se radi o manjem djetetu, možete s vremenom provjeriti da li se dijete drži dogovora u raspodjeli svog džeparca. Kako bi ste vi i vaše dijete lakše kontrolirali na što se džeparac troši, možete mu napraviti listu pregleda potrošnje. Listu možete kreirati sami.

Potrošnja – dogovorite s djetetom na koje stvari smije tj. ne smije trošiti novac. Koliko smije biti najveći iznos njegove pojedine kupnje, upozorite ga da ne može odjednom potrošiti džeparac na sličice koje trenutno skuplja. U slučaju da želi potrošiti veći iznos džeparca (npr. 25% svog mjesečnog džeparca), dogovorite se da se takva potrošnja mora unaprijed najaviti. 

Štednja – odredite iznos koje će prilikom svake isplate džeparca staviti na štednju. Kako bi potaknuli djete na štednju, naročito ako se radi o mlađem djetetu, dogovorite se za što se novac štedi. To će djetetu biti puno opipljivije i potaknut će ga za mjesečno odvajanje novca. Ovoj temi posvetit ćemo poseban post.

Donacija – ovu kategoriju često zanemarujemo kada se radi o raspodjeli novca., Većina nas reagira ad hock i sredstva doniramo kada se organiziraju posebne akcije za prikupljanje sredstava za pomoć.

Sada imate priliku odgojiti djete da redovito odvaja određenu svotu novca koju će, u dogovoru s vama roditeljima, dati onima koji su potrebni. Na ovaj način odgajamo djete da bude socijalno osjetljivo.

***

Naučiti dijete raspolagati novcem je isto tako važno kao i naučiti dijete kako čitati i pisati.

 

Osobne financije, financijska pismenost, zaštita potrošača - testiraj svoje znanje www.hife.hr.